Ebben a cikkben megnézzük, hogyan kell az Adobe After Effects használatával elkészíteni egy egyszerű, de látványos animációt, amit később egy videóként bármilyen közösségi oldalon megoszthatunk.

Ha inkább egy Youtube tutorial keretein belül néznéd végig ezt az útmutatót, akkor ezt kényelmesen hátradőlve itt is megteheted.

Az ilyen videókról annyit kell tudni, hogy sokkal jobban teljesítenek, mint egy sima kép+szöveg, mivel mozog, ezáltal érdekesebb és tovább leköti az emberek figyelmét. 

A bemutató videóban láthattuk, hogy egy motivációs post videóját fogjuk elkészíteni, amiben 4 mondat követi egymást képekkel és pár egyszerű mozgó grafikával. A készülő videót 4 képzeletbeli jelenetre bontottam, mindegyik jelenet 1-1 mondatot tartalmaz a hozzá tartozó grafikákkal.

Ehhez az After Effects indítása után az üres projekten belül létrehozok 5 kompozítiót, melyet a CTRL+N billentyűkombinációval nyitok meg. Az első kompozíciónak a teljes videó nevet adom, mert ez fogja tartalmazni a 4 jelenetünket. Itt kell megadni a méretet, ami most egy standard Instagram 1000×1000 pixel, a frame ratet alapértéken hagyom, és megadok egy 20mp-es időtartamot, mivel a 4 jelenetünk 5-5 mp hosszúságú lesz.

Egyébként egy videós Instagram post-ban 60mp áll a rendelkezésünkre, szóval ebbe bőven beleférünk.

Ezután létrehozom a 4 jelenetet, tehát ismét CTRL+N, minden beállítást az előző kompozíciónk alapján változatlanul hagyunk, kivéve az időtartamot ami jelenetenként 5mp lesz.

Ez alapján elkészítjük a további 3 jelenetet is.

Jelenetek kidolgozása

Alul a timeline panelen láthatjuk, hogy mindegyik jelenet kapott egy külön kis fülecskét, ezek között váltogatva tudjuk elkezdeni az építkezést, szerkesztést.

Első dolgunk a háttérkép behúzása lesz, amit először importálnunk kell. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy a képeket tartalmazó mappából egyszerűen csak behúzzuk azokat a project ablakba.Ezután tudjuk majd elhelyezni a képeket a jeleneteken belül.

Az első jelenet a mozgással kapcsolatos téma, így ide témához kapcsolódó képet fogom behúzni. A megnyitott kép mérete sokkal nagyobb lesz a kompozíciónk méreteinél, ezért a layer panelen lenyitom a transform menüt, és a scale értéket a kívánt méretre csökkentem.

Ha a helyére került, jöhet egy kis okosság: Hogy még izgalmasabb legyen, a háttérképre rádobok egy automatizmust, ami gyakorlatilag egy kis folyamatos mozgást fog adni neki.

Megkeresem a position értéket, majd a tőle balra található kis stopper ikonra kattintva (alt+click) fogom tudni beírni. A kód így fog kinézni: wiggle(1,20). A kód megírása után egy üres területre kattintva tudunk kilépni a szöveges mezőből. Egyébként a stopper (stopwatch) ikon felelős a mozgások rögzítéséért, szóval ezt még sokszor fogjuk használni.

Szöveg létrehozása

Második lépésben létrehozzuk a szöveget, amihez jobb klikk a timeline panelen, majd NEW TEXT LAYER, és beírjuk a kívánt szöveget. Ha beírtuk, a text mezőből sajnos csak úgy tudunk kilépni, ha egy üres területre kattintunk. Ez egy érdekes sajátossága az after effects-nek, ne kérdezzétek miért van így. Ezután megformázzuk a szöveget, azaz beállítjuk a betűtípust, a méretet majd beigazítjuk a helyére. A mozgatásokhoz mindíg a selection tool-t kell kiválasztanunk.

Ahhoz hogy a szöveg jól elkülönüljön a képtől, egy sötét színű réteget fogok létrehozni a háttérkép és a szöveg közé. Ehhez jobb klikk a timeline panelen, majd new shape layer. Itt megrajzolom a kívánt alakzatot, majd beállítom a színét. Ezután a a layer panelen a szöveg mögé helyezem, és az opacity értéket 60%-ra állítom.

Következik a mozgatás, mivel azt szeretném hogy ez a fekete objektum a kép bal szélétől beússzon a jelenetbe. Ehhez az indikátort a jelenet elejére húzom, és a layer értékeinél megkeresem a position-t, ahol a vízszintes értéket csökkentve gyakorlatilag kihúzom a képből. Ezután a stopper (stopwatch) bekapcsolásával megadom a kezdő értéket, majd az indikátorral arrébb megyek pár másodpercet, és visszahúzom a képbe. A stopper automatikusan érzékeli, hogy mozgatás történt, és regisztrálja az objektum új pozícióját. A jelenet végénél pedig megadom, hogy ússzon ki a képből a másik irányba, az előző műveletek fordított alkalmazásával.

Ezután jöhet a szaggatott vonal, amihez szintén new shape layer, majd alakzat megrajzolása és beállítása következik. Kitöltőszín nem kell, viszont a keret színe fehér lesz. Az align menüben található középre igazítás segítségével a mértani középre tudjuk rendezni az objektumot.

A layer panel lenyitása után a stroke értéknél meg tudjuk adni, mennyire legyen szaggatott a vonalunk, valamint milyen térközök legyenek a vonalak között. Ha szükséges, itt még a vonalvastagságot is tudjuk állítani.

Ha megvan a kívánt hatás, a szaggatott vonal megmozgatása következik. Első lépésben megadjuk, hogy a jelenet kezdetekor kezdjen el megnőni, amihez a transform-on belül a scale mező értékeinek adunk egy kiindulási és egy érkezési pontot a korábban említett stopper ikonra kattintva. Ekkor a timeline panelen meg is jelenik a kiindulóntunk, aminek megadjuk a 0 értéket, majd pár másodpercet arrébb megyünk a timeline-on és megadjuk a 100-as értéket. Egy lejátszással ellenőrizzük, hogy jól sikerült-e a mozgatás.

Ugyanezt az animációt elvégzem a szövegnél is, tehát a jelenet elején a szöveg nem látszik, de pár másodperc múlva ússzon be a képbe.

A szaggatott vonal körbe-körbe irányuló mozgásához a “dashes” mező “offset” értékeit fogjuk variálni. Bekapcsoljuk a stoppert, kiindulási érték 0, a befejező érték pedig 1000.

A jelenet végénél még elvégzek egy olyan mozgatást, hogy a szöveg és a szaggatott vonal is “összecsukódjon”, ami gyakorlatilag a jelenet elejénél megadott lépések fordítottja, így erre most külön nem térek ki, viszont a videóban meg tudod nézni.

Ezzel elkészültünk az első jelenettel, ami azért jó, mert az itt megadott mozgatásokat simán átmásolhatjuk a többi jelentbe.

Tehát átváltunk a jelenet 2-re, elhelyezzük a következő témájú háttérképet, és ennek a háttérképnek az értékeit átmásoljuk a jelenet 1-ből. Átmásoljuk a szaggatott vonalat és a fekete elválasztót is, majd a szöveget. A szöveget persze át kell írnunk a következő mondatra, de a lényeg, hogy a mozgatásokat nem kell layerenként újra beírkálnunk.

Ha elkészülünk a jelenetek felépítésével, váltsunk át a teljes videó kompozícióra, és ezen belül helyezzük el a jeleneteket a megfelelő sorredben.

A layer panelen az opacity értékek automatizációjával (hú de szép szó) megadhatunk egy lágy átmenetet a jelenetek váltása között.

Hogy a váltások között ne maradjon üres terület, legalsó rétegként illesszük be egy solid layert fehér színnel, így a váltások közöti háttérszín mindíg fehér lesz.

Elvileg mindennel készen vagyunk, jöhet a “Render”, ami gyakorlatilag az anyagunk video formátumra alakítása lesz, és az After Effects-en belül a CTRL+M kombinációval tudjuk indítani.