A kínálat hatalmas. Minden bokorban számítógépet, okos eszközt lehet már kapni. Azonban ha munkára kell a gép, muszáj átgondolni mit vásárolunk be, ugyanis minél specifikusabb területen kívánjuk használni a kiszemelt masinát, annál nagyobb gondot kell fordítani a megfelelő felszereltségre.

Én anno elkövettem azt a hibát, hogy megvettem egy Lenovo Yoga 720 notebookot. Azért, mert fullos érintőkijelzője van, viszonylag erős a hardware, fémház borítás, szolid, vékony design.

Később realizáltam azt a tényt, hogy csatlakozók terén elég gyenge a kínálat: se egy HDMI, se egy kártyaolvasó. Tehát külön be kellett szereznem egy speckó USB C-s adaptert erre a célra. Ja és a gyönyörű fémház borítást sikerült az első héten végigkarcolni egy Coronita kupakjával, ami mellette volt a táskában hazafelé.
Erről ennyit.

Na de mit javasolnék annak, aki grafikai vagy más kreatív feladatok elvégzésére keres megfelelő laptopot? 

Először is szeretném kizárni az ilyenkor általában felmerülő asztali gép kontra notebook vitát. Az asztali gépek minden esetben alkalmasabbak a fent említett munkákra, viszont a vonaton ülve nehezen fogjuk kicsapni az ölünkbe, hogy megvágjuk a délután készült videót.

A hordozható gépek hátránya ugyanakkor pont ebből fakad: mobilitásuk miatt gyengébb alkatrészekkel vannak szerelve, hogy az amúgy is icipici felületükön minél kevesebb hőt termeljenek. Ráadásul van egy nagy akksi is, ami a “gépház” jelentős részét kapásból befoglalja.

Térjünk a lényegre

A nemzetközi szinten is elég híres Creative Bloq felmérése szerint az alábbiakban alakul a 2021-es rangsor dizájner notebookok terén:

  • 01. MacBook Pro 16 (2019)
  • 02. MacBook Pro 13 (M1, 2020)
  • Dell XPS 15 (2020)
  • Acer Concept D7
  • MacBook Air (M1 2020)

Ez egy nagy átlag, amit Magyar szemmel nem muszáj készpénznek venni. De az tény, hogy a felsorolt gépekkel biztosan nem lövünk mellé, max a pénztárcánk lesz helykihasználtság szempontjából optimálisabb.

Mivel a magyar közönség inkább Windows-os gépeket használ, így most többnyire ezekről lesz szó (és én sem vagyok Mac-es). Most pedig elérkeztünk az első fontos kérdéshez:

Intel vagy AMD?

Ma már nem kérdés, hogy például az Adobe szoftverei az AMD platformokon jobban teljesítenek a különböző benchmark tesztek alapján. Az AMD platform azt jelenti, hogy a számítógép egy AMD processzor köré épül, ami a legfontosabb alkatrész. Ő dolgozik amikor színt állítasz, vonalat rajzolsz, vonalvastagságot állítasz, menüt nyitsz, szöveget gépelsz. 

Egy ilyen CPU úgynevezett magokból tevődik össze. Grafikus szoftverek kiszolgálására az a CPU a legalkalmasabb, amelyik minél kevesebb maggal rendelkezik minél magasabb órajellel. Tehát például egy 4 magos 5gHz-es CPU jobban fog teljesíteni videóvágáskor, mint egy 32 magos 2 gHz-es processzor.

Így az első fontos szempont, ami alapján notebookot válassz: a CPU (processzor).

Íme a 3 legkeresettebb:

  • Intel i9 10900k, 10 mag
  • AMD Ryzen 9 5900X, 12 mag
  • AMD Ryzen 5 5600X, 6 mag

Azt Neked kell tudnod, hogy milyen munkákra fogod használni a gépet: ha “csak” egy kis Photoshop, Illustrator, InDesign lesz terítéken, akkor bőven elegendő lesz egy Intel i5, vagy AMD Ryzen 5. 

Ha komolyabb területekre tévednél, mint például 3D, animáció, videószerkesztés, akkor már illik bevásárolni az erősebbekből: Intel i7 vagy i9, AMD Ryzen 7 vagy Ryzen 9.

GPU (videokártya)

Habár egy logo tervezés Illustratorban, vagy egy mockup összerakása Photoshopban nem a videokártya erőforrását fogja legelőször megkajálni, nem árt ha a kiszemelt laptop rendelkezik MINIMUM egy nVidia GTX1070-el. Ha pénztárcánk engedi, nyugodtan mehetünk az RTX kategória felé, azon belül is jó választás lehet az RTX 2060 ami még nincs teljesen agyament módon túlárazva, viszont baromi erős. 

Ha inkább az AMD felé húzna szívünk (vagy pénztárcánk) vegyük figyelembe, hogy például egy videó renderelésekor nagyobb segítség lesz az nVidia, a CUDA core miatt. 

RAM (memória)

Szintén nagyon fontos eleme a munkaállomásunknak, mivel itt tárolódnak a CPU folyékony működéséhez elengedhetetlen adatok. Egy szó, mint száz: ha azt szeretnéd, hogy a procid szépen duruzsoljon, támogasd meg elegendő memóriával.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A válaszhoz nézzünk meg egy screenshot-ot, ami a mostani feladatkezelőmet mutatja. A listában jól látszik, hogy többek között 4 Adobe program és egy Chrome van megnyitva, amik már önmagukban bezabálnak 6-7 GB memóriát. Gondolj bele mi történne, ha ezt egy 4 GB RAM-mal szerelt gépen szeretném megcsinálni…

Megsúgom: már a screenshotot sem tudtam volna megcsinálni anélkül, hogy megőszüljek.

Ez alapján elvárható, hogy ha megbízhatóan és fagyás nélkül szeretnénk dolgozni, akkor legalább 16 GB memóriával rendelkezzen a gép. Ha pedig megtehetjük, a 32gb már a mennyország lesz.

SSD, HDD (azaz tárhely)

Régebben csak az úgynevezett HDD merevlemezek voltak elérhetőek oszt’ kész. Abból bevásárolt az ember egy 2 TB-osat, és vígan elvolt élete végéig. 

Manapság azonban a HDD-k visszaszorultak, és már inkább csak a nem használt, archív, “később még szükség lehet rá” adatokat tároljuk ilyeneken. Ennek az az egyszerű oka, hogy  nagyon olcsók, viszont hihetetlen mennyiségű kapacitással rendelkeznek. Hátrányuk, hogy iszonyat lassúk az újabb SSD tárolókhoz képest. 

Mindenképp érdemes tehát olyan gépet választani, amit az újabb SSD-vel szereltek föl, azon belül is a legfrissebb az M.2 (NVMe). A legújabb M.2 SSD-k akár ötször gyorsabbak a korábbi SATA SSD-nél, az oldschool HDD-nél pedig akár 20x gyorsabbak.

Akkor milyen gépet vegyek főnök?

A fentiek figyelembevételével íme néhány példa, amit jó szívvel tudok ajánlani. Érdemes körbenézni a használt piacon is, sok üzlet forgalmaz akár 6 hónap garanciával használt notebookokat. A külföldi rendelés csábító lehet az olcsóbb ár miatt, viszont ha garanciás problémánk adódik, egy tortúra lesz megoldani.

Általánosságban elmondható, hogy a különböző gyártók “gamer” konfigurációi elég erősek grafikázáshoz is, tehát bármelyik márkát nézzük, pillantsunk rá az ilyen jelzővel ellátott modellekre. Sőt: gamer laptopok esetében akksi és hűtés terén is magabiztosabbak lehetünk.

A sok gyártó közül a DELL-nél a legerősebb az üzleti piacra szánt notebookok állománya, nem véletlenül látjuk sok programozónál ezt a márkát. Őt követi a Lenovo, azon belül is a ThinkPad széria. Ha ezekből a márkákból választunk, biztosan nem fogunk mellé.

Jöjjön akkor a lista, felsőtől a középkategóriáig (a teljesség igénye nélkül):

Összegzés

Ez a kis technikai kitekintő iránymutatásként szolgál, melyet mindenki saját igénye szerint módosíthat fölfelé vagy lefelé. Összességében elmondható, hogy ha az itt felsorolt gépek és értékek szintjét nem visszük számottevően lejjebb, akkor egy igazán kényelmesen használható eszközre tehetünk szert, ami akár évekig segítheti munkánkat.