Webes tartalmak készítésekor szokott jönni az a kérdés, hogy honnan szerezzünk be jó minőségű vizuális cuccokat lehetőleg minél olcsóbban, de leginkább full ingyé’.

Ugyanis nem elég egy jó sztori, vagy egy jól megírt marketing szöveg, ezeket még ki kell egészíteni jóféle képi anyagokkal. 

Aki nagyon profiban tolja a kontent-gyártást, az persze magának készíti el a fotókat/grafikákat, de mi lesz azokkal a földi halandókkal, akik sz@rnak rá és megoldják okosba? Egyszerűen, gyorsan, tisztán. Nincs fájdalom. Az olvasók valószínűleg úgysem fektetnek különösebb energiát abba, hogy utána járjanak a képek, rajzok, csecsebecsék eredetének.

Mert vizuális elemeket használni muszáj. Egyrészt segít a szöveg megértésében, másrészt segít a szöveg tagoltságának kialakításában. Brit tudósok egy titkos csoportja kimutatta, hogy az emberek ma már jóval kevesebbet olvasnak. Ezen a kétségbeejtő statisztikán az sem javít, hogy már nem is nagyon értik amit olvasnak. Ebből kifolyólag minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy mondandónk elérje a kívánt hatást, és kevésbé skippeljék tartalmainkat a népek.

Freepik

Ha inkább illusztráció jellegű igényeid vannak, akkor ez lesz a Te oldalad. A freepik.com-on ingyenes és fizetős grafikákat is találsz, melyek között nagyon könnyű keresni is. A kulcsszavakat angolul kell megadni az oldal tetején elhelyezett keresőben.

Regisztráció nélkül 5 letöltésre van lehetőségünk, melyet feloldhatunk egy ingyenes regisztrációval. Ha ennél is bátrabbak vagyunk, akkor egy havi párezer forintos konstrukció kiválasztása után szabadon garázdálkodhatunk az illusztrációk mekkájában. 

UNSPLASH

Ha valós képekre van szükségünk, akkor az unsplash.com lesz a tökéletes választás. Itt tényleg jó minőségű fényképek vannak nagy felbontásban, így az esetleges további szerkesztés során sem fogunk veszíteni a képminőségből. Nyilván óriásplakátot azért nem nyomtathatunk belőlük, de arra már a jogok sem terjednek ki. Személyes felhasználásra azonban bőven elegendő lesz. A megfelelő keresőszavakat használva egész profi, akár művészi alkotásokra lelhetünk az Unsplash adatbázisában.

Pexels

Itt már nem lesz olyan jó dolgunk, mint az Unsplash-on, de azért még itt is lehet mazsolázni. A pexels.com-on sok olyan fotóval fogunk találkozni, ami már szembe jöhetett Unsplash-on is, de egy próbát mindenképp megér, mivel ingyenes. EGy jól irányzott kereséssel itt is igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk.

Flaticon

Ez a webes ikonok, piktogramok gyűjtőhelye. Szintén megér egy misét. A flaticon.com-on nagyon jó minőségű piktogramok vannak fönt, amik jól jöhetnek akár infografikák, vagy szolgáltatások bemutatásánál. Mivel “egy cég” a Freepik-el, itt is regisztráció nélkül csak pár elemet lophatunk le, amit kibővíthetünk egy ingyenes regisztrációval, mely fölött már csak a fizetős opció van. Azonban mindenképpen megéri, még az is.

Worldvectorlogo

A worldvectorlogo.com-on a világ összes kisebb-nagyobb brandjének logóját megtaláljuk, ráadásul vektoros verzióban. Használata ingyenes, azonban a jogokra figyelni kell. Kereskedelmi célú tartalmaidon biztosan nem ajánlott felhasználni az itt található cuccokat.

És végül, de nem utolsó sorban: Envato

Ez szerintem a most elérhető legjobb ár-érték arányú fizetős stock oldal. Az elements.envato.com-on tízezer forint körüli havidíjért cserébe az egész adatbázishoz hozzáférünk. Választhatunk éves vagy havi konstrukciót is, attól függően, hogy mennyire vagyunk hajlandóak elköteleződni. A havi konstrukció bármikor lemondható, szemben az évessel, ahol egy évre szerződünk, viszont lényegesen kevesebb havidíjért. Komplett templatektől kezdve képekig, zenékig, elég sok minden van fent, ami nagy segítség lehet a hétköznapokban (vagy hétvégén). Mindenképpen ajánlom, mivel én is napi szinten használom.

Összegzés

Elmondhatjuk, hoyg két út létezik: vagy ezekről az oldalakról szerzünk be képeket, vagy saját magunknak készítjük el a kreatívokat. Utóbbiban az a jó, hogy mindig egy személyesebb megjelenést eredményez. Viszont van olyan helyzet, amikor szorít az idő, vagy egyszerűen nem éri meg újra feltalálni a spanyol viaszt. Szóval ha találsz számodra olyan cuccot, amivel tudsz azonosulni, akkor nyugodtan használd őket. Sőt ezek kombinációjából akár saját anyagokat is készíthetsz. Hajrá!