A szabadúszó grafikusok vagy hasonló szolgáltatást végző vállalkozók gyakran kapnak a fejükhöz, amikor egy olyan kényelmetlen pontról esik szó, mint a szerződés.

Természetesen ahogy egyik szakmára, így erre sem lehet ráhúzni egy sablont, ami az összes grafikusnak megfelel.  Ahány projekt, annyi féle kritérium befolyásolhatja a szerződés tartalmát.

De mégis mihez nyúljon az ember, ha hirtelen jól jönne egy ilyen minta? Amit bárki bármikor le tud rántani a netről, és átolvasás után saját kedvére igazítja?

Egy ilyen szerződés-mintát állítottam össze én is, amit erről a linkről tudsz letölteni.

Használd nyugodtan, de előtte figyelmesen olvasd át, és alakítsd a saját igényeidnek megfelelően.

Szerződő felek

A szerződő felek nevét és adatait mindenképp az első pontnak kell tartalmaznia. Szerződő fél lehet magán vagy jogi személy (cég) is. A szerződő felek adatait kell majd használni a későbbiekben számlázáskor is, és erre mindig figyelni kell.

Szolgáltatás tárgya

Itt kell megadni az üzlet alapját képező szolgáltatások / termékek neveit, mennyiségeit, időtartamát, stb.

Kötelességek

Mind a vállalkozó és mind a megrendelő részéről. Itt kell fixálni az esetleges vállalási feltételeket, határidőket, egyéb befolyásoló tényezőket. Szolgáltatóként például érdemes lehet külön kitérni arra, hogy mire vállalsz és mire nem vállalsz felelősséget.

Vállalási díj, fizetés

Itt lehet elszórni az olyan nem mellékes információkat, mint pl. előleg és végtörlesztés módja, üteme, határideje.

Átadás-átvétel

A kész szolgáltatás, azaz a késztermék átadásának feltételei. Általában itt kell részletezni, hogy mikor és milyen módon tekinthető teljesítettnek a megrendelt szolgáltatás.

Vis maior

Ősi latin kifejezés, jelentése “nagyobb erő”. Annyi a lényeg, hogy a felek megegyeznek egymással, ha bármelyiküket saját felelősségükön kívüli elháríthatatlan esemény sújtja, megszűnhet a jogviszony. (Példa: ha elvisz egy UFO és ezt bizonyítani tudod, nem kell betartani a vállalt határidőt. Ellenpélda: teljesíted a szolgáltatást, majd a megrendelőd bejelenti, hogy elvitték az UFO-k és nem tud fizetni. Na az nem számít vis maior-nak).

Ezt a pontot nagyon előnyös lehet bevenni egy szerződésbe, nagyfokú körültekintésre utal, azonban érdemes egy jogilag részletesebb cikket is elolvasni a témában. Például ezt.

Irányadó jogok

Itt egyeztek meg abban, hogy ha például bármelyik fél hibájából adóan csúszni fog egy határidő, nem a bíróság lesz az első helyszín ahol ezt tisztázni kívánjátok.

Persze odáig is el lehet jutni, és ezt nem árt foganatosítani egy ilyen ponttal a szerződésben.

Szerződés érvényessége

Ennél a pontnál van kifejtve, hogy a felek aláírásával elkezdődik a buli, életbe lép a szerződés. Azt is itt kell tisztázni, hogy mikortól vagy milyen feltételek mellett szűnik meg a szent kötelék.

Keltezés, aláírás, tanúk

Ide kerül a szerződés megkötésének helye és időpontja, szerződő felek aláírása, esetleges további aláírások (pl. ügyvéd, tanú, közjegyző)

Végezetül

Jó, ha tudod, hogy szerződés létrejöhet szóban is, illetve abban az esetben is, amikor nincsen előre megírt szerződés. Tehát minden olyan dokumentum bizonyító erejűnek számít, ami a köztetek létrejött biznisz folyamatát igazolja (pl. e-mail váltás).

A szerződéseket mindkét félnek figyelmesen át kell olvasnia, és mindig javasolt a saját igényeiknek megfelelően módosítani a tartalmát, hogy mindenki boldog legyen, és elkerüljétek a jogi vitákat.