Ha a címben megjelölt területeken tevékenykedsz (vagy tervezed), és már eljutottál addig a pontig, hogy látod: szükséges egy egyéni vállalkozás indítása, akkor ez a segédlet hasznos lesz számodra.

Ebben a cikkben összegyűjtöttem a legfontosabb lépéseket, melyeket nekem is meg kellett lépnem KATA-s egyéni vállalkozásom indításakor. Röviden és tömören összefoglaltam minden szükséges információt, Neked már csak annyi a dolgod, hogy véghezvidd a leírtakat, amihez ezúton is sok sikert kívánok!

Fontos: nem csak KATA-s vállalkozást indíthatsz, hanem egyéb cégformát is, mint pl. Bt, Kft, stb;
de most csak a KATA vállalkozás indításához szükséges információkat fogjuk kitárgyalni, mert a szóban forgó szakterületeken (és egyébként egy induló egyéni vállalkozó számára) jelenleg ez a legkedvezőbb adózási forma.

Ha ebben Te nem vagy 100%-ig biztos, mert mondjuk tag vagy egy másik cégben, vagy például nappali tagozatos hallgató vagy mindenképp egyeztess egy könyvelővel, mert van esély, hogy lefaragj a KATA havi fix költségeiből.

Ha pedig még nem vagy biztos abban, melyik vállalkozási formát válaszd, akkor ez a cikk fog neked segíteni.

Nulladik lépés: egyeztetés könyvelővel

Sok helyen lehet hallani, hogy KATA-s vállalkozásnak nem szükséges könyvelő. Valóban nem szükséges, ha naprakész vagy adózásból és másnaposan ébredve is vágod az összes bevallás / kérelem adatlapjának azonosítóját, netán mérlegképes könyvelői vizsgát tettél.

Egyéb esetben felmerülhet annak a lehetősége, hogy egy szép napon olyan felszólítással találkozol, melyben indokolatlan és érthetetlen bullshitekből fakadó jelképes 5 vagy 6 számjegyű összeg befizetésére köteleznek a csúnya nénik és bácsik. Szóval ne adj nekik munkát, legyen inkább könyvelőd 😉

Az interneten rendgeteg cikk fellelhető KATA vállalkozás indítással kapcsolatban, de egyik sem helyettesíti a könyvelő bevonását. Még akkor sem, ha egy könyvelő weboldaláról olvasol egy ilyen cikket, és minden lépést koppra másolsz. Szóval első dolgod egy jó könyvelő keresése legyen.

Leendő kreatív vállalkozóként nyugodtan keresd az irodakukac.hu-t vagy akonyvelom.hu-t, akik már most is több kreatív vállalkozóval dolgoznak együtt és egy minimális havidíj ellenében a Te válladról is leveszik a könyvelés terheit, valamint segítenek az indulásban. Már egyeztettem velük, szeretettel várják az érdeklőket ebben a témában, nyugodtan hivatkozz rám.

Első lépés: tevékenységi kör kiválasztása

Aki vállalkozást indít, annak lesz 1db főtevékenysége, és emellett lehet egyéb (akár több is) tevékenység is megjelölve. A tevékenységek listáját és a hozzájuk tartozó TEÁOR számokat ezen a linken tudod kibogarászni.

Fontos, hogy ellenőrizd: szükséges-e bármilyen engedély vagy bejelentés a megkívánt tevékenységi körök végzéséhez. Ezt ezen a linken tudod lecsekkolni.

Példa szakmakódokhoz:

szakmakód grafikához: 741001 (szakképesítés nem szükséges)
szakmakód fotózáshoz: 742001 (szakképesítés szükséges)
szakmakód videózáshoz: 742002 (szakképesítés szükséges)

Tegyük fel, hogy fotós vagy, de hébe-hóba videókat is készítesz. A tevékenységi körök listájából Neked a 742001 kód lesz a főtevékenységed (Fényképészet) , és mellé választhatod például a 742002 kódot, ami a videofelvétel-készítést takarja. Az engedélyköteles tevékenységek listájában rákeresel a választott kódra, és láthatod, hogy ide bizony előírt szakképesítésre lesz szükség:

Ha nincs ilyen képesítésed, akkor a megfelelő OKJ-s tanfolyam elvégzése után szert tehetsz rá némi aprópénz kíséretében. Ezekben a tanfolyamokban az a jó, hogy ügyesebb és okosabb nem nagyon leszel, sőt több ügyfeled sem lesz, viszont hivatalosan űzheted a bizniszt, és nem kell kiskapukat keresned a tevékenységi kör kiválasztásakor. Mert vannak kiskapuk, mindenki maga dönti el, hogy mi alapján választ tevékenységi kört 😉

Második lépés: Egyéni vállalkozás bejelentése

Itt két lehetőséged van:

  • az egyik, hogy felkerekedsz, és minden elképzelhető személyi okmányoddal felvértezve betérsz a lakhelyed szerint illetékes okmányirodába, amihez nagyon jó szórakozást és további szép, boldog életet kívánok;
  • vagy a másik, hogy ügyfélkapun keresztül onlájn intézed mindezt. Ehhez szükséges, hogy legyen ügyfélkapu regisztrációd. Ha nincs, akkor ezen a linken tudod elindítani a folyamatot. Ha van akkor pedig ezen a linken tudod indítani a bejelentést. Itt kell majd olyan adatokat megadni, mint pl. vállalkozás székhelye, és az előző lépésben megálmodott tevékenységi körök. Minden adatot értelemszerűen kell megadni, és a beküldés után egy visszaigazoló e-mail-t fogsz kapni a sikeres elbírálásról.

Harmadik lépés: kereskedelmi tevékenység bejelentése

Amit a helyileg illetékes önkormányzatnál tudsz intézni személyesen, vagy az önkormányzat weboldalán keresztül. Az eljárás módja önkormányzatonként különböző lehet, így most nem térek ki ennek részletezésére, lényeg, hogy a bejelentés megtörténjen. A könyvelőd segít ebben is.

Negyedik lépés: kamarai bejelentés

Újabb értelmetlen bullshit, de muszáj megcsinálni, amit szintén a területileg illetékes kamara weboldalán kell megtenni. Ezen a linken éred el a regisztráció oldalát. A vállalkozásod alapításától számítva 5 napon belül meg kell csinálnod a regisztrációt ide is. Bejelentkezés után a rendszer végigvisz egy folyamaton, ahol a szokásos adatokat kell kitölteni, és megadni azt a bankszámlát, ahonnan az éves 5000 Ft-os hozzájárulást fogod mosolyogva átutalni minden év március 31-ig.

Ötödik lépés: iparűzési adó

Ez egy olyan lépés, ahol mindenképp ajánlott a könyvelő segítsége. A bejelentés megtételéhez 15 nap áll a rendelkezésedre. Az új rendelet szerint a NAV automatikusan továbbítja az adatokat a helyi önkormányzat felé, de ez sajna még nem jelenti azt, hogy minden el van intézve.

Budapesti székhelyű vállalkozás esetén itt találsz útmutatást,
Nem budapesti székhely esetén pedig itt.

Azt is ki kell választani, hogy milyen ütemben és összegben kívánod ezt az adót kicsengetni, ezért itt nem kívánok általános okosságokat megosztani, azon kívül, hogy nyomás a könyvelőhöz. Ezt is csak egyszer kell megcsinálni, de akkor rendesen.

Hatodik lépés: számlázóprogram kiválasztása és összekötése a NAV rendszerével

Ha az előző lépésekkel megvagy, mindenről kaptál visszaigazolást és adószámod is van, jöhet a számlázás.

A kézi számlákat egyre inkább leváltják az elektronikus számlák, ugyanis sokkal kényelmesebb és költségkímélőbb megoldás. Gyakorlatilag akár a telefonodon keresztül is kiállíthatsz új számlát, amit tudsz küldeni azonnal az ügyfélnek, de ugyanúgy nyomtatni is lehet.

Én a szamlazz.hu-t ajánlom, ami tulajdonképpen egy on-line számlázóprogram. Nekem eddig tökéletesen bevált az ingyenes verzió, de a fizetős csomagok sem drágák, és nagyon hasznos funkciókat tartalmaznak.

Ha megvagy a regisztrációval, a NAV-val történő összekötés lépésein ez az oldal fog végigvezetni.

Összefoglalás

Nagyjából ezekre a kritikus lépésekre lesz szükség, hogy vállalkozásod hivatalosan is megkezdett legyen. Alapvetően nem egy bonyolult folyamat, bárki meg tudja csinálni, pláne ha előtte konzultált egy könyvelővel.

Szerintem a legnehezebb lépése ennek a folyamatnak maga az elhatározás, hogy belevágj. Utána viszont egy nagyon jó érzés, hogy megtetted, amihez én is sok sikert kívánok!